Нова Година, ново Аз

Нова Година, нов късмет, ново Аз.

Започването на нова календарна година често вдъхновява хората да променят нещо в живота си. Сред най-често срещаните желания попадат:

„От тази година започвам да тренирам 3 пъти седмично.“
„Ще започна да се храня по-здравословно.“
„Спирам сладкото и цигарите.“
„Ще правя минимум по 10 000 крачки на ден.“
„Ще си лягам преди 11.“

Звучи ли ви познато?

Желанието ни да ставаме все по-добри не е нещо, което трябва да ни учудва. В крайна сметка, мисля че единодушно ще се съгласим, хората далеч не сме идеални, и макар че треските ни за дялкане са различни по големина и вид, на всеки от нас му предстои път на израстване. Има нещо символично в смяната на календара, което интуитувно води до желанието ни да го оцветим красиво с нови, по-добри навици. Проблемът е, че бълбукащата мотивация около Нова година, често се изпарява сравнително бързо.

Колко дълго трае вашата новогодишна мотивация? Успявате ли да задържите промяната, или това е поредната година, в която започвате от януари? Ако се чудите защо на едни хора им се получава, а на други — не, то в тази статия можете да откриете част от причините. Ако искате едно желание, или обещание, да заеме трайно своето място във вашия живот, то трябва да се превърне в навик.

 Мотивацията е това, което те кара да започнеш; навикът е това, което ти помага да продължиш.“

При формирането на навик, много важен елемент е самоконтролът. Рой Баумайстър установява, че човешката способност за саморегулация е ограничена, както и чe е свързана с глюкозата. Затова сънят и храната са изключително важни, а тяхната липса оказва силно влияние върху самоконтрола.  Ако сте на диета, не сте спали добре и цял ден пред вас има бонбони, въпрос на време е да се „пречупите“ и да изядете един, без значение колко сте „железни“ по принцип. Тук, разбира се, някой може да каже „ А не, аз не се пречупвам и успявам да устоя!“ Това, което Баумайстър има предвид е, че ако стоите покрай бонбона достатъчно дълго, че да достигнете изчерпването на самоконтрола си, тогава ще се пречупите. Разбирайте бонбона и буквално, и като метафора.

Едно нещо, което може да направите, е да регулирате средата си. Ако няма бонбони у вас, няма да ви се налага да упражнявате волята си. Надали в 12 часа през нощта ще ви се излиза до магазина, за да си купите шоколад. Имайте предвид, че упражняването на самоконтрол в една сфера, изчерпва енергията отделена за регулация в други такива (Baumeister, 2012). Внимавайте на колко фронта воювате едновременно.

Когато градите навик е много важно да проследявате действията си. Защо?
Защото имаме контрол само върху това, което проследяваме. Не изисква промяна, но често води до такава!

Ако целта ви е да не ядете сладко, може да „забравите“ или да подцените колко парчета шоколад сте изяли. Ако го запишете, обаче, няма как да стане грешка. Това може допълнително да ви стимулира да се придържате към първоначалната си цел. Ако това не е първият януари, в който решавате да промените себе си и досега не е имало ефектът, който искате, проследяването може да внесе яснота какво става.

Понякога резултатът не е налице, защото човек си поставя конфликтни цели като „искам да спя по 8 часа“ и „искам да водя по-социален живот, както и да спортувам повече“. Всеки един от нас има 24 часа на разположение. Вие избирате какво да приоритизирате!

Понякога резултатът е неточен, както e и самата цел. Ако при самото ѝ формулиране, не сте приложили методът за умни цели, може да си остане на ниво желание.

Една цел трябва да бъде специфична, измерима, постижима, реалистична и обвързана с времето (от английски език: specific, measurable, attainable, relevant, time-bound = s.m.a.r.t.).

Понякога е трудно. Има дни, в които човек е изморен, няма мотивация и в такива моменти е по-лесно да си каже: „няма смисъл“ и да се върне към стария си модел на поведение. Затова е важно да се обградите с хора, които ви разбират и подкрепят. Както Сенека казва:  “общувай с тези, които ще те направят по-добър.” Нямате нужда от хора, които омаловажават желанията ви и “смаляват” действия ви.

Не забравяйте, че процесът не е „всичко или нищо“. Може един ден да се справяте по-добре от друг и това е нормално.

Кой сте и в кого искате да се превърнете зависи изцяло от вас. Затова правете своите избори  в синхрон с целите си!

Ако имате нужда от помощ по пътя на промяната, винаги може да се свържете с мен. Понякога може да е трудно да изградите навик сам. В такива случаи, хипнозата може да ви помогне.

Вие избирате кога да поставите началото на промяната. Дали днес ще е ден първи или ще си остане за някой ден…

Източник:
Baumeister, R. F., & Tierney, J. M. (2012). Willpower: Rediscovering the greatest human strength. Penguin.